Skip to main content

tel:+31612412111 - john@postmediaproducties.nl

Opening van de Hanzeaat

©foto: Huib van Dongeren (Focus op Zutphen)

Al jaren is er een team bezig met de realisatie van De Hanzeaat. Een interactieve beleving over de Hanze in een eeuwenoude toren in Zutphen. Een fraaie locatie waar het Hanzeverhaal van Zutphen wordt verteld én waar kinderen interactieve games over de geschiedenis van de stad kunnen spelen. Bereid je voor op een reis terug in de tijd, vol avontuur en ontdekking!

De toren is in 2019 geheel gerestaureerd en de afgelopen jaren verbouwd om o.a. de Maquette Zutphen1485 die gemaakt is door Constant Willems te herbergen. Met het team waar ik deel van uitmaak hebben we diverse games, animaties en films geproduceerd die allemaal betrekking hebben op het vertellen van het verhaal van de Hanze.

Op zaterdag 13 juli werd de toren officieel geopend door Wethouder Cultuur en Erfgoed van de Gemeente Zutphen, Sjoerd Wannet.

Bekijk hier de film die we er over maakten

Bourgonjetoren

De gemeente Zutphen stelt zoveel mogelijk monumenten open voor toeristisch bezoek. De Bourgonjetoren is één van de blikvangers van de gemeente. De toren werd in 1457 als onderdeel van de stadsmuur gebouwd om de stad en de haven te beschermen tegen de hertogen van Bourgondië. Zutphen was al vanaf 1200 een belangrijke handelsstad en werd in de vijftiende eeuw beschouwd als een vooraanstaand lid van het internationale Hanzeverbond. Kooplieden uit Zutphen waren in die tijd in havens en op markten in heel Noord-Europa te vinden.

De Hanzeaat

Binnen in de toren is De Hanzeaat gecreëerd om daar meer over te vertellen. De afgelopen maanden heeft er een flinke verbouwing plaatsgevonden. Met meerdere partijen is intensief samengewerkt aan een inhoudelijk programma dat aantrekkelijk is voor de toeristische bezoeker, maar ook voor kinderen. De Hanzegeschiedenis van Europa en van Zutphen spreekt immers enorm tot de verbeelding. “Nu laten we de Hanzetijd herbeleven met films, animaties en interactieve activiteiten voor jong en oud. Er is voor ieder wat wils. De toren is historisch geweldig interessant. En met De Hanzeaat nemen we jong en oud mee in de roemrijke Hanzegeschiedenis van onze stad. Zo voegen we weer iets toe aan het Verhaal van Zutphen”, zegt wethouder Wannet

Rondleidingen

De goed geïnformeerde gidsen van Stichting Gilde Zutphen staan klaar om bezoekers te vertellen over de geschiedenis en indrukwekkende architectuur van deze toren. Daarbij zullen ze feit van fictie onderscheiden: hoe dik zijn de muren van de toren eigenlijk? Is de toren gebouwd op koeienhuiden? Zijn de kanonnen in de toren nu wel of niet gebruikt ter verdediging van de stad? Ook wordt zichtbaar hoe de stad er in de late middeleeuwen uitzag, want de gedetailleerde maquette van Constant Willems die Zutphen in 1485 laat zien, staat op de eerste verdieping in de toren opgesteld.

Openingstijden Hanzeaat: vanaf 14 juli donderdag t/m zondag van 13.00 uur t/m 17:00 uur

Locatie: De Hanzeaat (De Bourgonjetoren), Waterstraat 3 in Zutphen.

©foto: Huib van Dongeren (Focus op Zutphen)