Skip to main content

tel:+31612412111 - john@postmediaproducties.nl

Animatie routekaart

Je hebt besloten om een (uitleg) animatie te maken, geweldig! We helpen je graag op weg!

Wanneer we beginnen met het produceren van de animatie zullen er van beide kanten veel vragen zijn, dus om direct de beste beslissingen te nemen en een mooie offerte te kunnen maken hebben we deze routekaart, dit overzicht voor je gemaakt! Laat ons gerust weten als er iets onduidelijk is. Wij helpen je graag verder en verfijnen deze routekaart graag indien nodig.

1. Kies een stijl

Welke stijl past volgens jou het beste bij je animatie? En welke stijl vind je het leukst? Beide vragen zijn erg belangrijk en moet je zelf bepalen. Uiteraard willen we deze vragen ook met jou bespreken, want niet elke stijl past perfect bij jouw verhaal. Zoals hieronder te zien is, kunnen we een aantal verschillende animatie-stijlen leveren, elk met hun eigen voor- (en nadelen) en met eigen budget. 

Flat design 2D

Een flat design animatie is een op maat gemaakte 2D-vectoranimatie. Alle grafieken en illustraties worden tot in detail uitgewerkt en ingekleurd binnen de identiteit van de organisatie. We kunnen personages gebruiken en realistische en fictieve scenario's maken om je verhaal te laten zien. Dit is de meest voorkomende stijl voor een informatieve animatie.

Simpel

Deze stijl is speciaal voor low-budget producties, maar het is ook een stijl om tot de kern van je verhaal te komen. Het is ook geweldig om dit te gebruiken als je script wat langer is en het budget wat krap. Met simpele icoontjes, een paar kleuren en een leuke animatieflow creëren we een simpele, maar goed uitziende (en effectieve) animatie. Allemaal mogelijk - als we beschikbaar zijn - binnen een korte tijd.

Cut-out/Collage stijl/Parallax

Herinner je je Monty Python nog? Deze stijl is gebaseerd op de animaties van deze TV klassieker. Een Cut-out/collage animatie is gebaseerd op (stock) afbeeldingen en plaatjes. We zullen alle plaatjes uitknippen en combineren tot een totaal nieuwe scène met vlotte en humoristische animaties. Het nadeel van deze stijl is dat je beperkt bent tot de beschikbare foto's en afbeeldingen. Gelukkig verkopen stockwebsites zoals Shutterstock miljoenen royaltyvrije foto's, maar een zoektocht naar die ene foto die je nodig hebt, kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen.

Cartoon / Whiteboard

Een cartoon- of whiteboard-animatie is een animatie met een handgetekende cartoonstijl. Wederom in de kleuren van de organisatie. Onze illustratoren kunnen elk denkbaar scenario tekenen en illustreren met karakters naar keuze. We kunnen een echte hand gebruiken om de illustraties te tekenen - alsof iemand de illustratie op een whiteboard tekent - of we kunnen de illustraties tot leven brengen met andere animatietechnieken.

Video

Tenslotte; video! Soms komt je verhaal het beste uit als je het filmt. We werken nauw samen met een aantal verschillende video-experts - elk met hun eigen specialiteit - en produceren mooie video's, interviews, after movies, commercials, testimonials, tutorials, etc. Er is veel mogelijk binnen en stijl en voor bijna elk budget. Ready, set, action!


2. Concept script

De basis van een animatie is een kort, beknopt en pakkend script. Een script vertelt jouw verhaal en is de rode draad in een animatie. We zullen je vragen om de eerste versie van het script te maken. Je weet immers het beste wat je graag vertelt in je uitleg-animatie of video. Nadat we je input hebben ontvangen, maken we een offerte. De afronding van het script wordt uitgewerkt in stap 4.

3. Offerte

Zodra alles duidelijk is, kunnen we een offerte op maat maken. Elke animatie is uniek in stijl, lengte en inhoud, dus het maken van sommige animaties duurt langer dan andere. Daarom bezorgen wij je altijd graag een offerte op maat.

4. Definitief script

De kortste uitleg-animaties hebben één tot twee minuten nodig en gebruiken het model 'probleem -> oplossing -> call to action'

Eerst beschrijf je het probleem waarmee je publiek wordt geconfronteerd. Dit doe je door een voorbeeld te laten zien of door de kijker een herkenbare vraag te stellen. Het voorbeeld of deze vraag zal de aandacht trekken van de kijker, die nu graag het antwoord wil weten. Vervolgens beschrijft je jouw oplossing op een leuke en pakkende manier. Om de animatie te beëindigen heb je een goede call-to-action nodig. Zoiets als; “Enthousiast over ons project en wil je meedoen? Neem contact op!" of “Wat is jouw mening? Bespreek het met twee medestudenten en schrijf je oordeel op.”

Alles wat de kijker ertoe aanzet om de volgende stap te zetten, is waar je naar toe werkt.

Veel van onze animaties zijn gebaseerd op dit probleem - oplossing - call-to-action-model, maar dat is niet altijd het geval. Soms wordt een animatie als lesmateriaal gebruikt - zoals in de voorbeeld animaties ESL EU-recht en ESSB Stoornis Kind - en moet deze alleen informatief én correct zijn. 

Een ander model is meer een pakkend bedrijfsverhaal; “We zijn… en we zijn trots…” enz. Bekijk de animatie van ESL Commercial Law als voorbeeld.

Belangrijk punt om in gedachten te houden bij het maken van het script: de gemiddelde spreeksnelheid is 130-140 woorden per minuut. Dit is een comfortabel tempo om te volgen.

In het kort; weet wat het doel is van de animatie, ken je publiek, trek hun aandacht, houd het onderhoudend en gebruik positieve taal, gebruik eenvoudige en ‘illustreerbare’ woorden, (indien nodig) laat het unieke karakter van je oplossing zien en het meest belangrijke: houdt het kort.

Als het script klaar is, kun je een voice-over kiezen. Wordt dit een vrouw, een man, een kind? We hebben contacten met een breed scala aan bekwame stemacteurs.

5. Storyboard

Als je script definitief is, maken we een storyboard. Een storyboard is in feite het grafische ontwerp van je animatie. Elke scène van het script wordt ingevuld met afbeeldingen, karakters, pictogrammen, teksten, enz. Uiteindelijk laat het je zien hoe de animatie eruit zal zien. We gebruiken de kleuren van de organisatie (faculteit) en proberen een herkenbare stijl te creëren en te gebruiken, zodat alle animaties deze corporate look-and-feel krijgen.

Met een cut-out animatie maken we niet altijd storyboard, maar sturen we je in plaats daarvan een nieuwe geanimeerde preview per scène. Indien nodig en / of gewenst sturen we een overzicht van de foto's voordat we ze verwerken om de toepasbaarheid met je te checken.

6. Animatie

Wanneer het storyboard klaar is en je definitieve goedkeuring heeft, beginnen we met het animeren van elke scène, elk personage, elk pictogram, elke tekst, enz. Soms kan een scène meer dan 200 lagen bevatten, en al die lagen moeten één voor één worden geanimeerd. Sommige scènes zijn een waar doolhof van lagen, keyframes, maskers en code - dit is waar wij opgewonden van raken ;). De kleinste details, zoals een naar binnen schietende, wiebelende een omkerende afstudeerhoed of 10 tikkende vingertoppen, worden geanimeerd. Naast al deze grafische animaties proberen we mooie overgangen te maken tussen alle scenes, zodat de animatie één vloeiend en bijna dansend geheel wordt

7. Sounddesign

Sommige swooshes, bliepjes, klikken, knallen, stadsgeluiden of - wanneer nodig - een scheet worden toegevoegd aan de voice-over en de muziek. Het sounddesign geeft een extra dimensie aan de animatie en vestigt de aandacht op de getoonde animaties. De voice-over, muziek en geluidseffecten worden genivelleerd en beperkt in een mooie audiomix van -6 dB.

8. Aflevering

We sturen de animatie in de hoogst mogelijke resolutie (nerdalert!); 4K 3840x2160px H.264 MP4 50mbit. En met de best mogelijke audio; ongecomprimeerde wav, stereo, 48.000 khz, 320 kbps. Mocht je nog andere resoluties nodig hebben - bijvoorbeeld om de animatie op een video-wall te laten zien - dan helpen we je graag verder! Uiteraard is het mogelijk om de animatie of video te vertalen en / of te ondertitelen.


RSForm! Pro Multipage example copy copy

This text describes the form. It is added using the Free Text component. HTML code can be added directly here.
Please type your full name.
Vul alstublieft uw telefoonnummer in
Invalid email address.
Please tell us a little about your company.
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Heb je vragen of ideeën? Neem gerust contact met me op!